Paulus edustaa SRV:n nuorta sukupolvea. Hän aloitti talossa työnjohdon harjoittelussa 2018 kesällä, jonka jälkeen hän jäi työskentelemään samalle työmaalle opintojensa ohessa. Keskustelimme Pauluksen kanssa, millaista harjoittelu SRV:llä oli ja miten työn ja opintojen sovittaminen yhteen onnistuu.
Käytännönläheistä ja konkreettista
Pauluksella itsellään ei ollut aiempaa kokemusta rakennusalan tehtävissä, kun hän päätti hakea opiskelemaan Metropolian rakennusmestarilinjalle. Hänellä oli kuitenkin muutamia sukulaisia ollut alalla, joten pientä hajua oli jo siitä, mihin oli ryhtymässä. Lukion jälkeen rakennusalan konkreettisuus kiehtoi Paulusta. Työmaalla pääsee näkemään oman kädenjäljen ja projektin etenemisen. Työ on sananmukaisesti käsinkosketeltavaa.
Rakennusmestariopintojen edetessä myös tiedonnälkä kasvoi ja Paulus päätti vaihtaa opintolinjaansa rakennusmestarista insinöörilinjalle, jossa hän syventyy rakentamisen projektihallintaan. Opiskeluaika piteni puolisen vuotta, mutta tämä ei ollut Pauluksen mielestä ongelma. “Laajempi tutkinto antaa tulevaisuudessa itsellekin enemmän valinnanvaraa työllistyä mielenkiintoisiin hankkeisiin”, Paulus toteaa.
Harjoittelija ei ole vain yksi ratas koneistossa
Rakennusalan yritykset saattavat vaikuttaa ulospäin konservatiivisilta ja harmailta. SRV:n brändi kuitenkin vaikutti Pauluksesta mielenkiintoiselta “Yrityksestä tulee nuorekas, freesi ja moderni mielikuva ja SRV:n erilaiset rakennushankkeet myös tukivat tätä mielikuvaa”, Paulus pohtii. Hän oli kuullut tutuiltaan ja koulukavereiltaan positiivisia asioita SRV:stä työnantajana, joten kun toisen harjoittelun aika koitti, päätti hän hakea työnjohdon harjoittelupaikkaa SRV:ltä. SRV:llä otetaan huomioon, että harjoittelija ei ole vielä valmis paketti työmaalla vaan jokaisen kanssa yksilöllisesti käydään läpi mitä kaikkea tämä haluaisi oppia. Myös kokeneet kollegat antavat neuvoja ja vinkkejä asioista, joihin olisi hyvä keskittyä. Harjoittelun aikana pyritään siis antamaan mahdollisimman laaja näkymä työmaalla työskentelystä ja mahdollisuus päästä tekemään hyvin erilaisia tehtäviä.
Mihin sitten harjoitteluaikana kannattaa valmistautua? “Aikaisiin aamuihin ainakin”, Paulus naurahtaa. Kesäisin, kun aurinko ei tunnu laskevan ja työt alkavat kukonlaulun aikaan, aamu-uniset harjoittelijat kohtaavat elämän realiteetit. Se ei ollut este Paulukselle. “Joka ikinen aamu, kun heräsi töihin, tiesi että tänään tulee oppimaan jotain uutta. Se on hieno fiilis!” Työmaa kehittyy koko ajan, joten jokainen työpäiväkin on erilainen. Harjoittelunsa aikana Paulus pääsi muun muassa johtamaan eri työvaiheita omatoimisesti, tekemään turvallisuusmittauksia, tutkimaan suunnitelmia, tekemään pienimuotoista laskentaa ja tilauksia. Yksin ei kuitenkaan jää vaan apua saa aina tarvittaessa ja kollegat kannustivat kyselemään, jos ei jotain tiennyt.
“Itsekin mietti ennen harjoittelun alkua, että miten tällainen parikymppinen kaveri nyt voi olla työnjohtajana kokeneille ammattilaisille”, Paulus sanoo. Auktoriteettikysymystä ei kuitenkaan synny, kunhan osaa olla rennosti oma itsensä, tietää sen, että ei tiedä itse vielä kaikkea ja pitää nöyrän asenteen työhön. “Todella nopeasti pääsin sisälle työporukkaan ja tunsin välittömästi olevani osa tiimiä.” Esimiehet antavat aikaa ja ei tule tunnetta, että on “vain” harjoittelija. SRV:llä Paulus kokee olevansa tärkeä osa työmaan väkeä, kun esimiehetkin jaksavat miettiä sitä mikä olisi parasta hänen kehittymiselleen. Se motivoi myös tekemään työnsä hyvin.
Kuinka yhdistää työt ja opiskelu?
Harjoittelu oli Paulukselle mieluisa ja kun hänelle tarjottiin kesän jälkeen mahdollisuutta jäädä tekemään joustavasti töitä koulun ohessa, ei asiaa tarvinnut miettiä pitkään. Koulun ja työn sovittaminen on onnistunut SRV:llä erittäin hyvin. Vaikka vastuuta saa ottaa, niin SRV:llä siihen ei kuitenkaan pakoteta ja ymmärretään, että koulu menee tässä vaiheessa vielä työn ohi. “Täällä on päässyt työskentelemään hyvin joustavasti ja oman esimiehen kanssa katsotaan yksilöllisesti minkälaisia projekteja ja millä aikataululla töitä pystyy tekemään. Välillä teen työtunteja enemmän ja aina työmaalta löytyy mielenkiintoisia tehtäviä. Sitten taas, kun on koulussa kiirettä, pystyn keskittymään enemmän siihen”, Paulus toteaa.
Ensi kesänä Paulus jatkaa taas täysipäiväisesti tutulla työmaallaan. Tarkoituksena olisi ottaa taas enemmän vastuuta ja monimutkaisempia urakoita ja työvaiheita kontolleen. Kun nykyinen työmaa valmistuu ensi vuoden lopussa ja valmistuminen on edessä, on Pauluksen toiveena jäädä SRV:lle vakituiseksi työntekijäksi työnjohtotehtäviin. Silloin edessä olisi todennäköisesti uusi työmaa. “Nyt olen päässyt seuraamaan asuntorakentamista ja pienimuotoista infrarakentamista, mutta olisi hienoa päästä näkemään jotain hyvin innovatiivista hanketta. SRV on sen verran iso tekijä alalla ja tiedän että mahdollisuuksia talon sisältä löytyy laajalti”, Paulus sanoo. Innovatiivisia hankemahdollisuuksiahan tältä uudistusmieliseltä yritykseltä kyllä löytyy.
MIKSI HAKEA SRV:n HARJOITTELUUN?
- Yhteisöllisyys ja ilmapiiri SRV:llä on omaa luokkaansa ja se on erittäin hyvä syys hakea tänne. Kun tuntee kuuluvansa osaksi porukkaa, se motivoi tekemään hommansa hyvin.
- Täällä harjoittelijan yksilöllinen kehittyminen otetaan huomioon. Harjoitteluaikana saa kokemusta laajasti eri tehtävistä, mutta ei odoteta, että tiedät jo kaiken.
- Jos haluaa ottaa enemmän vastuuta, sitä myös saa. Tässäkin kuitenkin kuunnellaan harjoittelijaa. Ei pakoteta ketään yksin hyppäämään syvään päähän.
“Mitään ei tarvitse pelätä liikaa. Se että on vielä nuori tai ei ole aiempaan kokemusta, ne kannattaa unohtaa. Kaikki menee hyvin, kun on avoimin mielin. Ehdottomasti suosittelen hakemaan mukaan SRV:läiseksi”, Paulus suosittelee.
Jos siis haluat seurata Pauluksen jalanjälkiä, niin lue lisää täältä SRV:stä työnantajana sekä tutustu ja hae avoinna oleviin harjoittelupaikkoihin.