“Get them while they are young”. Niinhän sitä sanotaan. Trainee-ohjelmat vievät kuitenkin paljon resursseja ja aikaa ja usein kysymykseksi jää, onko trainee-ohjelmasta aidosti hyötyä yritykselle? Milloin trainee-ohjelma tuottaa lisäarvoa ja miten se kannattaa toteuttaa?
Me aTalentilla uskomme, että oikeanlaiset kyvykkyydet ja tuoreet näkemykset ovat yrityksen tärkein voimavara. Toisin sanoen siis, ne yrityksen työntekijät. Varmasti jokainen yritys haluaa turvata kannattavuutensa ja kilpailuetunsa myös tulevaisuudessa. Tämä vaatii jatkuvaa ja pitkäjänteistä työtä rekrytointiprosessien parissa.
Mistä trainee-ohjelmassa on kyse?
Trainee-ohjelman tavoitteena on parantaa yritysten kilpailukykyä tehostamalla rekrytointiprosessia ja auttamalla yrityksiä tunnistamaan sekä löytämään heille sopivimmat uransa alkuvaiheessa olevat talentit ja sitouttamaan heidät yrityksen toimintaan. Trainee-ohjelma on säännöllisesti toteutettu ohjelma, jossa yritys palkkaa yhden tai useampia nuoria talentteja 3-12 kk ajanjaksoksi yrityksen eri yksiköihin. Ohjelman aikana yritys ja nuoret pääsevät tutustumaan toisiinsa autenttisessa ympäristössä ja arvioimaan yhteensopivuuttaan. Pitkän aikavälin tavoitteena on sitouttaa nuoret ammattilaiset yritykseen ja työllistää kirkkaimmat tähdet joko jakson päätteeksi tai esimerkiksi heidän valmistuttuaan. Lue täältä mitä onnistunut trainee-ohjelma vaatii.
Trainee-ohjelmasta hyötyy sekä yritys, että uransa alussa oleva työnhakija
Trainee-ohjelmasta on hyötyä sekä yritykselle, että traineelle. Nuoret talentit saavat ohjelman kautta jalansijaa yrityksessä, kokemusta työelämästä sekä käytännönläheistä oppimista asiakasprojektien parissa. Oppimiskäyrä on huomattavasti jyrkempi, kun trainee saa henkilökohtaista mentorointia ja koulutusta alan konkarilta. Työnantajalla taas on mahdollisuus kouluttaa potentiaalinen työntekijä täysin puhtaalta pöydältä omiin tapoihinsa työskennellä ja sitouttaa ne oikeat talentit yritykseen. Pidemmän trainee-jakson aikana yritys pystyy myös arvioimaan onko traineen oppimiskyky ja asenne oikeanlaiset ja soveltuuko hän tulevaan tiimiin. Säännöllisin väliajoin toteutettuna ohjelma rakentaa vielä tehokkaammin näkyvyyttä ja tunnettuutta halutun kohderyhmän keskuudessa. Trainee-ohjelmaa rakennettaessa onkin tärkeää miettiä halutun kohderyhmän vuosirytmiä, eli sitä, milloin potentiaalisilla talenteilla on paras aika aloittaa työskentely esimerkiksi opintojen kannalta.
Trainee-ohjelma on investointi yrityksen henkilöstöön
Trainee-ohjelma ei missään tapauksessa ole yritykselle keino saada halpaa työvoimaa käyttöönsä. Trainee-ohjelman alkuinvestointi saattaa itse asiassa vaikuttaa yrityksen näkökulmasta erittäin suurelta, sillä yritys joutuu tässä vaiheessa pistämään peliin omaa osaamista, rahaa ja henkilöresursseja traineen kouluttamiseen ja mentorointiin. Tärkeintä onkin muistaa, että kyse on investoinnista. Trainee-ohjelmat eivät ole rekrytoinnin lyhyt sprintti vaan kyseessä on pikemminkin maraton. Täysi hyöty ja lopulliset tulokset onnistuneesta trainee-ohjelmasta saavutetaan vasta useamman vuoden kuluttua ohjelman aloittamisesta ja jalkauttamisesta.
Parhaat hyödyt saadaan, kun trainee-ohjelmasta luodaan toistuva kokonaisuus. Hyvin toteutettuna trainee-ohjelma ja siitä syntyneet onnistuneet rekrytointikokemukset kehittävät positiivista työnantajamielikuvaa. Tämä helpottaa nuorten talenttien rekrytoimista ja laskee rekrytoinnin aiheuttamia kustannuksia, kun yrityksenne orgaaninen houkuttelevuus työnantajana kasvaa.