Videohaastattelun käyttö rekrytointiprosessissa on yleistynyt voimakkaasti. Työnhakijan näkökulmasta kameralle puhuminen voi tuntua ahdistavalta etenkin ilman kokemusta. Tässä blogissa jaamme 5 helppoa vinkkiä, joiden avulla onnistut paremmin jo ensimmäisella kerralla.
Videohaastattelu kasvattaa suosiotaan rekrytoijien työkaluna. Tutkimuksemme mukaan noin 45% nuorista ammattilaisista on törmännyt videohaastatteluun töitä hakiessaan. Suosittelemme lämpimästi, että seuraavaa työpaikkaa hakiessa valmistaudut esiintymään videolla. Vaikka olisitkin tottunut Snapchatin tai Instagramin käyttäjä, voi haastattelun pitäminen kameran välityksellä tuntua hyvin epäluonnolliselta tai jopa ahdistavalta.
Toivottavasti seuraavat 5 vinkkiä auttavat sinua valmistautumaan seuraavaan videohaastatteluun.
1. Siivoa tausta ennen kuvaamista
Kuvaatko haastattelua keittiön pöydällä ja selkäsi takana näkyy tiskivuori tai viime viikon pyykit? Paistaako aurinko selkäsi takaa ja kasvosi ovat vain musta muoto ruudulla? Muista löytää rauhallinen ja hyvin valaistu paikka, jossa voit puhua ilman häiritsevää taustahälyä.
Videohaastattelun tarkoitus on keskittyä sinuun, ei ympäristöösi. Ennen haastattelun alkua kannattaa siivota tausta niin, että videolla ei näy keittiösi tiskivuorta tai viime viikon pyykkejä.
2. Aseta mikrofoni mahdollisimman lähelle itseäsi
Videohaastattelun tärkein tekninen vaatimus on, että puheestasi saa selvää. Tämä onnistuu asettamalla mikrofoni mahdollisimman lähelle itseäsi. Suurin osa videohaastatteluista kuvataan joko kännykkäkameralla tai tietokoneen webkameralla. Näissä tapauksissa kannattaa asetella kamera tai tietokone niin lähelle itseä kuin mahdollista. Mitä kauempana kamerasta olet, sitä enemmän mikrofoni poimii taustamelua ja oma äänesi heikkenee.
3. Kuvaa valoisassa paikassa
Videon kuvausta varten kannattaa valita hyvin valaistu tila. Normaali huonevalaistus toimii tarkoitukseen loistavasti. Vältä kuitenkin asettamasta voimakasta valoa suoraan taaksesi, sillä silloin kamera näkee sinusta vain tumman siluetin.
Joissain tilanteissa voi olla, että voimakas kattovalaistus luo silmiesi alle epämiellyttävät varjot. Jos tämä häiritsee sinua, helpoin tapa päästä ongelmasta eroon on siirtyä ikkunan viereen. Jos aurinko paistaa suoraan ikkunasta sisään, käytä verhoja valon pehmentämiseen. Luonnonvalo on aina keinovaloa miellyttävämpi silmille ja ikkunan lähellä kuvaamalla saat kasvoillesi pehmeän ja luonnollisen valaistuksen.
4. Pidä katsekontakti kameraan
Videohaastattelussa kannattaa pyrkiä katsomaan suoraan kameran linssiin. Tämä voi tuntua oudolta, mutta videolla huomaa heti, kun katseesi alkaa harhailla kameran ohi. Tämä koskee myös reaaliaikaista videohaastattelua, jossa näet vastapuolen omalta näytöltäsi.
Jos kyseessä on tallennettava videohaastattelu ja olet valmistellut vastauksesi kirjoitetussa muodossa, on suositeltavaa, että opettelet vastaukset ulkoa ennen niiden videoimista. Tällä tavalla saat pidettyä katsekontaktin kamerassa ja annat katselijalle ammattimaisen ja hyvin valmistellun kuvan itsestäsi.
5. Ota rennosti
Ylimääräinen heiluminen sekä kameran liikkuminen syö voimaa ja vaikutusvaltaa sanomaltasi. Kuitenkaan jäykäksi ei kannata jähmettyä. Luonnollinen ja ryhdikäs asento antaa sinusta pätevän ja asiantuntevan kuvan. Voit harjoitella kameralle puhumista esimerkiksi puhumalla itsellesi peilin edessä. Tällä tavalla osaat muokata omaa kehonkieltäsi ja voit olla rennommin itse haastattelussa.
Vaikka kameralle puhuminen tuntuu oudolta ja jopa kiusalliselta, tärkeintä on olla oma itsesi. Heitä liiallinen itsekritiikki roskiin ja muista, että kameran toisella puolella oleva rekrytoija on myös vain ihminen.
Onnea tuleviin haastatteluihin. Voit katsoa lisää vinkkejä työnhakuun täältä.