Tuntuuko siltä, että mielenkiintoiset työt ovat kiven alla? Koetko, että sinulta puuttuu tarvittavat kontaktit saadaksesi jalkaa kiinnostavan firman oven väliin? Tässä artikkelissa kerromme, kuinka hyödynnät verkostojasi työnhaussa.
Työnhaun kannalta verkostoitumisen tavoitteena on tutustua ihmisiin, joiden avulla löydät mielenkiintoisia työtilaisuuksia ja pääset lähemmäksi uratavoitteitasi. Ideaalitilanteessa he löytyvät läheltä, mutta toisinaan verkostojen rakentaminen vaatii hieman salapoliisityötä.
Mistä aloittaa verkostoituminen?
Kysy apua lähipiiriltäsi
Helpoin tapa aloittaa verkostoituminen on kääntyä perheenjäsenten, sukulaisten, kavereiden ja harrastuksissa tutuksi tulleiden ihmisten puoleen. Puhu avoimesti työnhausta ja uratavoitteistasi. Kerro heille, millaiset työt kiinnostavat sinua ja mitkä teemat tai aihepiirit saavat sinut syttymään. Kysy tuntevatko he ketään, joka voisi auttaa.
Listaa aiemmat työelämäkontaktisi
Tee inventaario entisistä työkavereistasi ja esimiehistäsi. Sillä, olivatko edelliset työpaikkasi unelma-alallasi, ei ole tässä kohtaa merkitystä. Tarkoitus on pikemminkin selvittää, mitä he nykyään puuhailevat. On mahdollista, että he ovat myös edenneet urallaan ja kasvattaneet omia verkostojaan. Parhaimmassa tapauksessa he saattavat tuntea jonkun, jolla on tarvetta osaamisellesi. Vaikka vanha kontakti ei pystyisi tarjoamaan apuaan heti, olet tuoreempana hänen mielessään, kun mahdollisuuksia ilmenee myöhemmin.
Pidä yhteyttä opiskelukavereihisi
Opiskelukavereiden kanssa kannattaa keskustella työnhausta. Tutut kurssikaverit ja ainejärjestöaktiivit ovat saattaneet työelämään siirtyessään tutustua henkilöihin, joiden tapaamisesta voi olla sinulle hyötyä. Monet ovat saattaneet päästä vaikuttamaan työnantajiensa rekrytointeihin tai jopa tekemään niitä itse.
Hae tukea koulultasi
Monet opinahjot ovat rakentaneet kattavat alumniverkostot opiskelijoidensa urakehityksen tueksi. Alumneilla on usein aito halu auttaa ja jakaa kokemuksiaan. Heiltä voit saada vinkkejä, millaisia taitoja kannattaa hankkia ja keneen kannattaa tutustua edetäksesi alalla.
Hanki mentori
Mentori on henkilö, joka jakaa tietoa, opastaa, motivoi ja tarjoaa henkistä tukea työelämässä navigoimiseen. Hän auttaa mentoroitavaa esimerkiksi asettamaan uratavoitteita, tunnistamaan omat vahvuudet ja löytämään kiinnostavampia työtilaisuuksia mentorin verkostojen kautta. Mentorointi on kahden ihmisen välinen yhteistyösuhde, joten periaatteessa kuka tahansa voi ryhtyä mentoriksi. Tunnetko henkilön, jolla on mielestäsi kiinnostava ura tai työpaikka? Ota yhteyttä ja kysy olisiko hänellä aikaa ja kiinnostusta auttaa sinua. Apua etsintään tarjoavat lisäksi Suomen Mentorit ja Yrittäjien Mentorisi.fi.
Kuinka lähestyä uusia kontakteja?
Hyödynnä LinkedIniä
Työelämässä verkostoitumisen kannalta LinkedIn on “the place to be”. Luomalla profiilin palveluun pääset käsiksi eri alojen ammatillisiin verkostoihin ja löydät avoimia työpaikkoja nopeasti. Linkkari-profiili kannattaa teroittaa kuntoon, vaikka et etsisi aktiivisesti mitään tiettyä työtä. Kävitkö hiljattain rekrytointimessuilla tai muissa työelämätapahtumissa? On täysin hyväksyttävää lisätä kontaktiksi sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole sinulle entuudestaan tuttuja. Onko sinulla mielessä jokin tietty firma, jonne haluaisit töihin? Voit etsiä potentiaalisia yhteyshenkilöitä firmojen LinkedIn-sivuilta.
Ehdota tapaamista
Kun olet löytänyt ihmisiä, joiden tiedoista voisi olla sinulle hyötyä, on aika ottaa heihin yhteyttä. Päädyitpä sitten lähestymään alan ammattilaisia somea, sähköpostia tai puhelinlankoja pitkin, kannattaa mainospuhe hioa kuntoon valmiiksi. Pidä viestisi lyhyenä ja mene suoraan asiaan. Huolehdi myös, että viestisi on kirjoitusasultaan hyvä.
Kuinka lähestyä uutta kontaktia:
- Esittele itsesi
- Kerro, miten sait henkilön yhteystiedot:“Työkaverisi Maija Meikäläinen neuvoi ottamaan sinuun yhteyttä”
- Kerro selkeästi miksi otat henkilöön yhteyttä: “Olisin kiinnostunut kuulemaan, kuinka päädyit töihin alalle ja minkälaisia neuvoja antaisit alalle pyrkiville”
- Liitä LinkedIn-profiilisi ja/tai CV:si
- Muista kohteliaisuus: “Kiitos paljon ajastasi/viestini lukemisesta”
Mieti, mitä haluat tapaamiselta saavuttaa
Tapaamalla yhteyshenkilösi saat mahdollisuuden kertoa tarinasi ja tavoitteesi. Kyseessä harvoin on virallinen tilaisuus, joten voit huoletta olla oma rento itsesi. Mieti kuitenkin etukäteen, mitä haluat kysyä. Voit esimerkiksi tiedustella, millaista alalla on oikeasti olla töissä ja miten henkilö on päätynyt asemaansa. Voit saada vinkkejä ja oivalluksia siitä, minkälaisia taitoja ja ominaisuuksia alalla arvostetaan.
Esimerkkikysymyksiä ja -teemoja:
- Miten haastateltava päätyi alalle?
- Miten alalle pääsee töihin?
- Millaisia töitä alalla on tarjolla?
- Minkälaisia firmoja alalla on?
- Kerro oma taustasi sekä asiat, joiden parissa haluat tehdä töitä—mitä haastateltava suosittelee seuraaviksi askeliksi?
- Keneen hän suosittelee ottamaan yhteyttä seuraavaksi?
Näin onnistut verkostoitumisessa
Pidä mieli avoinna ja ole ennakkoluuloton
Verkostoituminen voi olla juuri sitä, mitä tarvitset työurasi vauhdittamiseksi, vaikka urasuuntasi ei olisi vielä selvillä. Tutustumalla mielenkiintoisiin tyyppeihin kuulet tarinoita, jotka voivat inspiroida ja antaa uusia näkökulmia työnhakuun. Älä myöskään lannistu, vaikka tapaamiset eivät heti johtaisikaan unelmien työtilaisuuksiin. Tänään tapaamasi tyyppi voi myöhemmin osoittautua juuri siksi kontaktiksi, jonka urapolullesi tarvitset.
Osoita kiinnostusta ja kohteliaisuutta
Kohtele tapaamiasi ihmisiä kunnioittavasti ja osoita heille olevasi kiinnostunut alastasi ja itsesi kehittämisestä. Aktiivisuutesi ja luotettavuutesi ratkaisevat, haluaako verkostosi suositella sinua eteenpäin. Lähetä kiitosviesti tapaamisenne jälkeen ja palaa tarvittaessa asiaan muutaman kuukauden kuluttua jatkokysymysten kera. Voi olla, että olosuhteet ja tulevaisuuden suunnitelmat alalla tai hänen firmassaan ovat muuttuneet sinulle suotuisammiksi.
Ole kärsivällinen ja tarjoa apua myös muille
Usein sanotaan, että unelmatyön saadakseen on oltava oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Näiden onnenpotkujen taustalla on usein kuitenkin viikkojen, kenties kuukausien määrä tutkimustyötä. Mitä enemmän jaksat kasvattaa verkostojasi, sitä suuremmalla todennäköisyydellä onnistut tavoitteissasi ja löydät matkaltasi piilotyöpaikkoja. Pidä myös huolta, että passiivisen työnhaun pelimerkkisi ovat kohdillaan, jotta nämä tilaisuudet eivät livu ohitsesi huomaamatta.
Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että verkostoitumisessa on kyse vuorovaikutuksesta. Avun tarjoaminen läheisillesi, ystävillesi ja muille verkostosi jäsenille voi johtaa uusiin yhteydenottoihin ja työtarjouksiin aiemmin kuin arvaatkaan. Osoittamasi ahkeruus, avuliaisuus ja luotettavuus maksavat lopulta ansaittua korkoaan, sillä kukapa ei hyvää tyyppiä haluaisi auttaa!