aTalent Recruiting, rekrytointiyrityksen brändikuva

Rekrytointi ja tiimin rakentaminen alkuvaiheen startupeissa [podcast]

05.11.2019 | Oliver Rotko | Lukuaika 7 min
Tässä podcastissa Outi Mäkinen ja Jukka Kujala keskustelevat tiimin rakentamisesta ja rekrytoinnista alkuvaiheen startupeissa.

Outi ja Jukka vastaavat muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mitä sinun tulisi etsiä muissa perustajissa, kenet palkata ensimmäiseksi perustajatiimin ulkopuolella, minkälaisia kompensaatiomalleja startupit käyttävät, miten pääoma ja optiot tulisi huomioida rekrytoinnissa sekä miten rekrytointimarkkinan tilanne vaikuttaa startupien kykyyn rekrytoida.

Kuuntele podcast kokonaisuudessaan SoundcloudissaSpotifyssaApple Podcastissa tai alla olevan YouTube-linkin kautta:


Mitä taitoja startupin perustajilla tulee olla?

Kun olet perustamassa uutta startupia, sinun tulisi pyrkiä rakentamaan MVC eli Minimum Viable Company. Tämä tarkoittaa, että startupin perustajien tulisi yhdessä täyttää seuraavat yrityksen perustamisen ja yritystoiminnan käynnistämisen kannalta relevantit taidot:

  • Toimialaosaaminen (yrityksen liiketoiminnan kannalta relevantti asiantuntijuus)
  • Tekninen osaaminen (etenkin jos kyseessä ohjelmistoyritys)
  • Kokemus myynnistä ja markkinoinnista
  • Johtamistaidot ja selvästi määritelty johtaja (henkilö, joka vastaa siitä, että asiat etenevät)
  • Perusymmärrys rekrytoinnista (tämän ulkoistaminen yrityksen alkuvaiheessa on suuri riski)

Perustajatiimin kokoon ei ole yhtä oikeaa sääntöä, mutta Icebreakerin tiimi on huomannut, että mitä suurempi startupin perustajatiimi on, sitä vaikeammaksi yrityksen aloittaminen muuttuu. Tämän pohjalta Jukka suosittelee perustajatiimin kooksi 2-3 henkilöä.

Substanssiosaaminen ja kokemus alasta ovat luonnollisesti tärkeitä osa-alueita rekrytoidessa uusia työntekijöitä, mutta perustajatiimin tapauksessa on sitäkin tärkeämpää tutkia kunkin potentiaalisen perustajan motivaatiota. Ovatko he tarpeeksi motivoituneita taistelemaan saman, yhteisen tavoitteen eteen seuraavat 5-7 vuotta? Ovatko he tarpeeksi intohimoisia jatkamaan yrityksen kanssa, kun kaikki ovat väsyneitä ja pa**a osuu tuulettimeen?

Ennen kuin ryhdyt etsimään muita perustajia, kannattaa käydä läpi The Co-Founder Dating Questionnaire. Se on loistava ilmainen työkalu, jolla voit arvioida sinun ja kanssaperustajiesi yhteensopivuutta.

Ensimmäiset rekrytoinnit perustajatiimin ulkopuolella

Ensimmäiset rekrytoinnit perustajatiimin ulkopuolella riippuvat perustajien taustoista ja taidoista. Pääasiallisena sääntönä on hyvä pitää, että ensimmäisten rekrytointien tulisi tukea ja täydentää jo olemassaolevia taitoja niin, että yritys täyttäisi MVC:n ehdot.

Jos perustajatiimi on ohjelmistopainotteinen ja perustajat ovat jo rakentaneet toimivan prototyypin, kannattaa ensimmäisissä rekrytoinneissa keskittyä myyntiin ja markkinointiin. Toisaalta jos perustajien ydinosaaminen on juuri myynnissä ja markkinoinnissa, olisi ensimmäisten rekrytointien tärkeää keskittyä täyttämään MVC:n teknilliset vaatimukset.

Miten hyödynnät verkostoja rekrytoinnissa?

Uusien työntekijöiden löytäminen ja rekrytoiminen on yksi nopeaa kasvua tavoittelevan startupin tärkeimmistä tehtävistä. Kuten edellä mainittiin, on rekrytointi yksi MVC:n perusvaatimuksista, mutta jos startupin perustajilla ei ole aikaisempaa kokemusta rekrytoinnista, kannattaa tämä aloittaa yksinkertaisesti omista verkostoista. Kun olet tunnistanut tarpeen (esimerkiksi ohjelmistokehittäjälle), Jukka suosittelee, että varaat lounastapaamisen jo verkostoissasi olevan kehittäjän kanssa. Tapaamisen tavoitteena tulisi olla selvittää a) onko hän olla itse kiinnostunut yrityksestänne tai b) voiko hän esitellä sinut toiselle osaajalle. Tällä tavalla voit muuttaa yhden lounaan joukoksi hyviä tapaamisia.

Verkostojen käyttäminen ja iso määrä keskusteluja voi auttaa myös tarpeen tarkentamisessa ja tarvittavan osaamisen tunnistamisessa. Alkuperäinen geneerinen tarve ohjelmistokehittäjälle voisi tarkentua kunkin keskustelun myötä esimerkiksi seuraavasti: ohjelmistokehittäjä -> mobiilikehittäjä -> kokemus Objectice C:stä ja Swiftistä. Jokainen keskustelu auttaa iteroimaan haettavaa profiilia tarkemmaksi.

Miltä Suomen rekrytointimarkkina näyttää startupien näkökulmasta?

Suomen rekrytointimarkkina etenkin teknillisten roolien osalta on hyvin hankala. Arvioiden mukaan Suomen työmarkkinoilla olisi välitön tarve jopa 10 000 ohjelmointi-alan osaajaalle. Sama pätee myös muilla teknisillä aloilla. Teknologiateollisuus ry:n mukaan vuosien 2018-2021 aikana tekniikan aloilla tullaan näkemään tuhansien työntekijöiden vaje. Rekrytointimarkkinoille tämä tarkoittaa, että parhaat tekniikan alan osaajat viedään käsistä – usein jo opintojen aikana. Se tarkoittaa myös, että parhaat insinöörit ja ohjelmistokehittäjät voivat käytännössä määritellä missä haluavat työskennellä ja mihin hintaan. Tämä aiheuttaa ongelman startupeille, joilla ei ole varaa maksaa markkinatason palkkaa. Voit lukea lisää ohjelmistokehittäjien rekrytoinnista täällä.

Ohjelmistokehittäjien ja insinöörien markkinatilanteen lisäksi on hyvä huomioida, että startupien keskeinen kilpailu parhaista osaajista on kovaa. Tämän artikkelin kirjoittamisen aikaan esimerkiksi The Hubissa on yli 700 rekisteröitynyttä startupia, jotka etsivät uutta osaamista (ja tämä vain Helsingin alueella).

Kovasta kilpailusta ja hankalasta osaajamarkkinasta huolimatta on hyvä pitää mielessä, että tehtäväsi rekrytoivana perustajana ei ole saada mahdollisimman montaa henkilöä kiinnostumaan yrityksestäsi. Sinun tehtäväsi on löytää se yksi sitoutunut henkilö, joka haluaa olla mukana yrityksenne kasvussa.

Kuuntele podcast kokonaisuudessaan

Alta löydät aikaleimat kaikista podcastin teemoista. Aikaleiman klikkaaminen avaa podcastin suoraan kyseisestä kohdasta YouTubessa.

1:36 Tärkeimmät asiat, jotka tulee pitää mielessä perustajatiimiä rakentaessa4:53 Ensimmäiset rekrytoinnit perustajatiimin ulkopuolella6:12 Mistä startupit löytävät työntekijöitä10:08 Kuinka optimoida rahan ja ajan käyttö, kun rekrytoit startupiin13:27 Online vs. offline potentiaalisten työntekijöiden etsimisessä19:12 Kompensaatiomallit ja osakkuuksien jakaminen24:30 Miltä Suomen rekrytointimarkkina näyttää startupien näkökulmasta27:27 Miten hyödynnät tapahtumia rekrytoinnissa34:40 Mikä rooli Slushilla on startupien rekrytonnissa

Mikä on Icebreaker.vc

Icebreaker.vc on ohjelmistopainotteisiin, pohjoismaalaisiin ja balttialaisiin yrityksiin keskittynyt pääomasijoitusyhtiö. Icebreaker.vc sijoittaa tyypillisesti 50.000-350.000€ idea-, enkeli- ja siemenvaiheen yrityksiin.

Mikäli olet perustajana nopeaa kasvua tavoittelevassa startupissa suosittelemme, että käyt tutustumassa Icebreakeriin ja heidän yhteisöönsä.

Mikä on aTalent

aTalent on kaupallisen-, IT- ja tekniikan alan osaajien rekrytointiin erikoistunut asiantuntijayritys.

Lisää palveluistamme voit lukea täältä, kaikki #rekrycast podcastin jaksot löydät täältä, ja meihin saat yhteyden alla olevan yhteydenottolomakkeen kautta!

#työelämä #rekrycast #podcast

Ota yhteyttä

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Olen työnhakija
Olen työnantaja