Taru työhakemusten herrasta – Hakijan paluu (Recruiter’s cut) (Osa 3)

21.04.2017 | Mika Räsänen | 6 min luettava

Avoin haku, CV ja hakemus muodostavat työnhaun pyhän kolminaisuuden. Siihen uskovia yrityksiä löytyy pilvin pimein ja onhan se ymmärrettävää: prosessi on selkeä ja tuottaa usein tulosta.

Ei nyt pureuduta siihen, onko avoin haku aina paras vaihtoehto työnantajalle, vaan mietitään sitä työnhakijan näkökulmasta. Ainoastaan perille pääsy, eli työpaikan saaminen merkitsee, eli matka ei ole tässä määränpäätä tärkeämpi. Mitä siis tehdä, kun matka tyssää ennen Mordoria? Työnhaun trilogian viimeisessä osassa pureudummekin kikkakolmosiin, joihin voi turvautua, kun perinteiset keinot eivät enää tunnu riittävän.

Mistään kepulikonsteista ei ole kuitenkaan kyse. Ensimmäinen modernin työnhakijan kikka on kääntää koko työnhaun perinteinen asetelma päälaelleen. Tavallisestihan työpaikkailmoituksissa maailman paras firma etsii huipputyyppiä. Mitä jos maailman paras työntekijä etsisikin huippufirmaa? Älä siis odottele, että työpaikka sinua kiinnostavassa yrityksessä tulee hakuun, vaan tartu toimeen ja ota heihin yhteyttä. Suosittelen turkulaisena tietenkin asettelemaan kysymyksen näin: ”Ei teil mittää töitä ois?” Mikäli yrityksen sivuilta sattuu löytymään lokero, jonne voit pudottaa avoimen hakemuksen, laita sieltä kuponki vetämään. Yritykset selaavat avoimet hakemukset läpi tasaisin väliajoin etsien sieltä sopivia tyyppejä. Muista aina selkeästi kertoa, mitä osaat, mitä olet tehnyt ja mitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa. Rehellisyys kannattaa aina työnhaussa, jotta sinä ja yritys löydätte toisistanne aidosti hyvän matchin.

Jokainen on verkostoitunut

Toinen suosittu ja tehokkaaksi todettu muuvi on tietenkin verkostoituminen. Olen aika varma, että nykypäivän työnhausta on mahdotonta käydä keskustelua mainitsematta tätä v-sanaa, mutta mitä se todellisuudessa tarkoittaa? Katso ympärillesi. Selaa Facebookiasi. Opiskelukaverit, perhetutut, sukulaiset ja salikaverit – kaikki he ovat verkostojasi. Olet automaattisesti verkostoitunut vaikka kuinka moneen suuntaan, joten aivan ensimmäisenä kannattaa jutella tuttujen kanssa työmahdollisuuksista. Ehkä opiskelukaverisi nappasi unelmiensa työpaikan viime vuonna ja he etsivät nyt kaltaistasi hyvää tyyppiä joukkonsa jatkoksi tai kaveri osaa vinkata parhaimmillaan ”hiljaisesta” hausta, josta kukaan muu ei edes vielä tiedä. Kannattaa siis avata suunsa, jotta verkostosi tietävät, että olet työnhaussa. Sama pätee myös tuntemattomien kanssa verkostoituessa. Sosiaalinen media on täynnä alustoja, joista voit löytää kiinnostavia ihmisiä, joiden kanssa verkostoituminen voi johtaa vaikka mihin. Ole jotain mieltä, perustele mielipiteesi ja aloita keskusteluja. Verkostoituminen on rohkeaa mielipiteiden jakamista ja vaihtoa muiden kanssa. Elämässä ei ikinä tiedä, mikä johtaa mihinkin, mutta se on varmaa, ettei kotisohvalta sinua tule kukaan hakemaan, ellet ole ensin itse ollut aktiivinen.

Mielikuvitus auttaa työnhaussa

Avaan vielä kaksi työnhaun vähemmän käytettyä oikopolkua, jotka ovat niin kaukaa perinteisen työnhaun boksin ulkopuolelta, että ne saattavatkin olla jo pikemminkin kiertoteitä homman ytimeen. Joka tapauksessa nämä keinot saattavat hyvinkin tuottaa tulosta, vaikkei rekrytointi niiden kautta olekaan yhtä suoraviivaista ja selkeää kuin avoimen haun kautta.

Ensinnäkin nykyisessä sosiaalisen median kyllästämässä maailmassa yllättävän vähän käytetty keino on yksinkertaisesti mainostaa itseään somessa. Kerro, kuka olet, mitä osaat ja mitä haluat tehdä nyt ja tulevaisuudessa. Lisää kuva ja postaa. Kun parikin kaveria jakaa kuvasi ja tarinasi, olet tavoittanut jo satoja ihmisiä, jotka taas tuntevat satoja ihmisiä. Useita potentiaalisia työnantajia tavoitettu, hinnaksi tälle tuli nolla euroa ja aikaa meni alle tunti. Toinen ja tällä erää viimeinen luovemman työnhaun keino, on käydä ulkona. Esimerkiksi erilaiset messut ovat loistava paikka tavata kymmeniä yrityksiä ja heidän edustajiaan. Korkeakoulut tarjoavat myös lukemattomia muita mahdollisuuksia tutustua työnantajiin. On excuja, mentorointiohjelmia ja eri ainejärjestöjen tapahtumia. Ota selvää ja osallistu. Muista myös katsoa oman ainejärjestösi ulkopuolelle, sillä työelämässä ainerajat hälvenevät ja ihmiset työllistyvät usein hyvinkin erilaisiin tehtäviin opiskelukavereihinsa verrattuna.

Laatu korvaa aina määrän

Tusinahakemuksia lähettämällä harva työllistyy. Messutapahtumissa ja excuilla kannattaa käydä muutama pidempi keskustelu, joka päättyy yhteystietojen vaihtoon kuin käydä moikkaamassa ohimennen jokaista messuesittelijää. Kysy vähintään sitä, keneen ja miten kannattaisi olla työnhakuasioissa yhteydessä. Muista myös aina esitellä itsesi, sillä ”se kiva tyyppi messuilta” ei tuota esimerkiksi LinkedInistä etsittäessä kovinkaan montaa osumaa.

Tämä oli työnhaun trilogiamme viimeinen osa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että työnhakuvinkit olisi nyt kaikki jaettu ja kortit pelattu. Blogia ja muita kanaviamme seuraamalla saat aina ensimmäisenä parhaat vinkit käyttöösi suoraan rekrytoinnin ammattilaisilta ja voithan aina itsekin olla meihin päin yhteydessä, jos jokin aihealue sinua askarruttaa. Mikäli olet sattunut missaamaan trilogiamme kaksi ensimmäistä osaa, suosittelen lämpimästi tutustumaan myös näihin tietopaketteihin koskien rekrytoinnin perinteisempiä menetelmiä. Hannan vinkkeihin hakudokumenttien hiomiseen liittyen pääset tutustumaan täältä ja Mian pohdintoihin työhaastatteluun valmistautumisesta täältä!

Uutta blogissa

Myyjän työ voi olla hyvin erinäköistä eri yrityksissä ja tehtävästä liikkuu paljon ennakkokäsityksiä. Kauhuskenaario puh...

Kesätyöhauissa kilpailu avoimista työpaikoista on erittäin kovaa ja paikkoja on tarjolla vähän. Kovan kilpailun takia un...

Miten valmistautua videohaastatteluun? Tässä blogissa käymme läpi 5 tapaa onnistua videohaastattelussa.

Videohaastatteluun valmistautuminen voi tuntua vaikealta ja kameralle puhuminen epäluonnolliselta. Nämä 5 vinkkiä auttavat antamaan ammattimaisen kuvan itsestäsi. 

Tilaa uutiskirjeemme

Tuoreimmat uutiset nuorten ammattilaisten rekrytoinnista, employer brandingista ja rekrytoinnin kehityksestä.

Hyväksyn Tietosuojaselosteen