Poikkeustilan aiheuttama epävarmuus markkinoilla ja yritysten arjessa on heijastunut luonnollisesti myös rekrytointialaan. Me aTalentilla olemme seuranneet silmä kovana tilanteen kehittymistä viimeisen vuoden aikana. Tässä artikkelissa vastaamme meiltä useimmin kysyttyihin kysymyksiin lähitulevaisuuden rekrytoinneista.
Millainen aika nyt on rekrytoida?
Hyvä aika! Töitä hakee nyt poikkeuksellisen suuri määrä osaavia tekijöitä, jotka eivät normaalioloissa olisi houkuteltavissa uusiin haasteisiin. Vaikka joillakin aloilla työvoiman tarve on laskussa ja rekrytointeja asetetaan tauolle, toisilla kilpailu huippukandidaateista käy entistä kiihkeämpänä. Tämä on tilanne esimerkiksi hoito-, logistiikka- ja liiketoiminta- ja IT-alan työmarkkinoilla.
Uuden työvoiman hankkimisessa asiantunteva rekrytointikumppani tulee tarpeeseen, kun johdon ja HR:n voimavarat suuntautuvat yhä enemmän ydintoimintaan. Laajat verkostot sekä työnantajabrändistä, kulttuurista ja työsuhde-eduista viestiminen ratkaisevat, kun halutaan tavoittaa työmarkkinoiden parhaat asiantuntijat.
Millaisia kandidaatteja on liikkeellä juuri nyt?
Työmarkkinat ovat elpyneet lähestulkoon kaikilla aloilla sitten viime kesän – hakijoita tulee nyt ovista ja ikkunoista. Senior-osaamistason kandidaatteja on saatavilla enemmän, mikä tarkoittaa poikkeuksellista kilpailuetua nyt rekrytoiville firmoille. Myös viime vuonna monilta peruuntuneet kesätyöt ovat saaneet oman alan töitä etsivät nuoret ja nälkäiset kandidaatit liikkeelle tavallista aiemmin.
Rekrytointikumppanin tykö kannattaa kääntyä, mikäli parhaiden asiantuntijoiden poimiminen suurista hakijajoukoista vie aikaa ydintoiminnalta.
Kumpi kannattaa, suorarekrytointi vai henkilöstövuokraus?
Suorarekrytointi sopii tällä hetkellä niille yrityksille, joiden HR tarvitsee tukea oikean kohderyhmän ja passiivisten hakijoiden tavoittamisessa, sekä suurten hakijajoukkojen hallinnoimisessa. Mikäli toimitte alalla, joka on hyötynyt korona-ajan aiheuttamista mullistuksista, tämä on oikea vaihtoehto. Avoimia hakemuksia tulee nyt enemmän, joten suorarekrytointiin ja ihanneprofiilin kartoittamiseen kannattaa panostaa.Henkilöstövuokraus on sopiva vaihtoehto, kun halutaan rekrytoida uusia työntekijöitä, mutta heitä ei voida ottaa omille palkkalistoille. Tämä vaihtoehto ei myöskään lisää hallinnon ja HR:n työkuormaa. Rekrytointikumppanina huolehdimme kaikista työnantajan velvollisuuksista ja asiakkaana säästät aikaa, resursseja ja maksat vain tehdyistä työtunneista.
Lue myös: Usein kysyttyä aTalentin rekrytoinneista
Miten työnantajabrändiä kannattaa huoltaa korona-aikana?
Tiedostamme, että osalle yrityksistä saattaa edelleen olla taloudellisesti järkevintä, että rekrytointiprosessit asetetaan tauolle. Mikäli näin tapahtuu, nyt jos koskaan on tärkeää, että työnhakijaviestintä toteutetaan avoimesti ja selkeästi. Näin työnantajamielikuva säilyy luotettavana.
Vakaus on tällä hetkellä valttia. Avointen työpaikkojen mainostaminen viestii elinvoimaisesta yrityksestä ja turvallisuudesta. Uusista rooleista ja sopimusehdoista kannattaa viestiä mahdollisimman läpinäkyvästi:
- Millainen on roolin työnkuva?
- Kuinka kauan työsuhde kestää?
- Millaista osaamista työhön vaaditaan ja toivotaan?
- Missä työ sijaitsee?
- Mitkä ovat yrityksenne turvatoimet korona-aikana?
- Miten työyhteisönne on sopeutunut etätyöskentelyyn?
Muista pitää yhteyttä aktiivisesti hakijoihin! Tiedottamalla uutisista, hakuprosessista, työnkuvan muutoksista sekä poikkeustilan vaikutuksista yritykseenne luot luotettavaa mainetta ja varmistat kiinnostuksen säilymisen pidempään. Hyvä hakijakokemus on kiinnostavan työnantajabrändin kulmakivi.
Kannattaako rekrytoida nyt vai myöhemmin?
Nyt kannattaa rekrytoida, mikäli resurssit sen sallivat! Työnhakijamarkkinat ovat hiljalleen elpymässä koronaa edeltävään aikaan, jolloin kilpailu huippuosaajista kävi kiivaana. Ajoissa liikkeellä olevat yritykset pääsevät valitsemaan parhaat hakijat muiden nenän edestä.
Mitä nopeammin elpymistä on odotettavissa yrityksessänne, sitä tarkemmalla suurennuslasilla kannattaa hakijamarkkinoita tarkastella. Jos rekrytointi asettaa taloudellisia haasteita, kannattaa ottaa huomioon henkilöstövuokrauksen tuomat helpotukset. Poikkeusajan voi myös käyttää talent poolin rakentamiseen loppuvuotta varten, jotta parhaat tekijät ovat tiedossa hyvissä ajoin ennen uusien hakujen aukeamista.
Voiko rekrytoinnin hoitaa täysin etänä?
Kyllä voi! Etärekrytoinnit ovat tulleet jäädäkseen. Poikkeustilan alussa suomalaiset yritykset siirtyivät työskentelemään videoyhteyden päähän hallituksen määräämien rajoitusten vuoksi. Vaikka niitä on sittemmin höllennetty, yhä useampi on tullut sinuiksi kotoa käsin työskentelyn kanssa. Suuria välimatkoja ei myöskään nähdä enää samanlaisina esteinä töiden hakemiselle, saati suorittamiselle, kuin ennen.
Etärekrytoinnin onnistumisen kannalta on tärkeää, että prosessi on suunniteltu tarkasti etukäteen. Näin sopivin kandidaatti löytyy tehokkaasti ja aikaa tuhlaamatta. Onhan teillä Zoom, Teams, Google Meet tai Skype jo hallussa? Lue blogistamme lisää vinkkejä etänä tehtäviin rekrytointeihin ja perehdytyksiin.
Mikäli pohditte epävarman markkinatilanteen vaikutuksia yrityksenne rekrytointeihin tai työnantajamielikuvaan, olettehan rohkeasti yhteydessä!